Eerste Bredase herdenking en viering afschaffing slavernij

BREDA – Breda herdenkt en viert dit jaar voor het eerst de afschaffing van de slavernij. Dat gebeurt op zaterdag 29 juni  vanaf 14.00 uur bij de Vredesduif aan het Groenendijkplein in Breda-Noord.

Sinds 2002 wordt de afschaffing hiervan op  1 juli in Amsterdam bij het Nationaal monument Slavernijverleden herdacht, sinds enkele jaren op het stadhuis in Rotterdam, vorig jaar voor het eerst in Tilburg en nu dan ook in Breda-Noord.

“Er is voor Breda-Noord gekozen, omdat hier de meeste mensen wonen met een Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse achtergrond”, aldus de organisatie. Bij de bijeenkomst spreken vier wijkbewoners over hun land van herkomst. Namens de gemeente spreekt wethouder Daan Quaars.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en de Nederlandse Antillen. In Suriname heet het de Dag der Vrijheden maar wordt ook wel Kettingsnijden Keti Kotti genoemd. Het is een Bevrijdingsfeest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaaf gemaakten.

“Ook in Breda willen we samen de afschaffing van de slavernij herdenken en de vrijheid vieren”, aldus de initiatiefnemers, bestaande uit Kleurrijk Breda met  Antilliaanse, Surinaamse en Afrikaanse wortels en ondersteund door de Stichting Jara, Amnesty International, Zorgcentrum Raffy, Stichting Hart voor Breda-Noord, Augustinusparochie, Stichting Marokkaanse Jongeren  en het Mondiaal Centrum. Ook de wijkraad Breda-Noord is betrokken.

“Doelstelling is om stil te staan bij de slavernij toen, de afschaffing ervan, maar ook bij moderne vormen van slavernij zoals mijnwerkers die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken zoals in kolenmijnen in Bolivia, in de kledingindustrie in Bangladesh, stadionbouwers in Qatar, slavernij in Omar.”

Bron: https://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/287640/eerste-bredase-herdenking-en-viering-afschaffing-slavernij

55 reacties op “Eerste Bredase herdenking en viering afschaffing slavernij

 1. Avatar foto
  grill guru pizzasteen schoonmaken zegt:

  Het schoonmaken van de Grill Guru pizzasteen kan een leuke en educatieve activiteit zijn voor kinderen. Hier zijn kindvriendelijke stappen die je kunt volgen om samen met kinderen de pizzasteen schoon te maken:

  Benodigdheden:
  Zachte borstel of spons
  Warm water
  Mild afwasmiddel (optioneel)
  Eventueel een kleine emmer of bak
  Stappen:
  Laat de Pizzasteen Afkoelen:
  Zorg ervoor dat de pizzasteen volledig is afgekoeld voordat je begint. Bespreek met de kinderen waarom het belangrijk is om geen hete voorwerpen aan te raken.

  Verwijder Grote Resten:
  Laat de kinderen met een zachte borstel of spons grote resten of kruimels voorzichtig van de pizzasteen verwijderen. Ze kunnen het zien als een schattenjacht!

  Gebruik Warm Water:
  Vul een kleine emmer of bak met warm water. Laat de kinderen een spons of doek nat maken en veeg voorzichtig de pizzasteen af om overtollige olie, resten of saus te verwijderen.

  Mild Afwasmiddel (Optioneel):
  Als er hardnekkig vuil is, kunnen de kinderen een kleine hoeveelheid mild afwasmiddel aan het water toevoegen. Laat ze voorzichtig de steen schoonmaken.

  Spoel Grondig Af:
  Spoel de pizzasteen grondig af met schoon water om alle zeepresten te verwijderen. Laat de kinderen ontdekken hoe water helpt om alles schoon te maken.

  Laat de Pizzasteen Drogen:
  Laat de kinderen de pizzasteen op een veilige plek leggen om volledig te drogen. Bespreek waarom het belangrijk is om alles goed te laten drogen.

  Tips:
  Vertel Over de Pizzasteen:
  Terwijl je samen schoonmaakt, vertel de kinderen over de pizzasteen en waarom het nodig is om deze schoon te houden. Leg uit hoe het werkt bij het maken van heerlijke pizza’s.

  Maak het Interactief:
  Maak de schoonmaakactiviteit interactief door vragen te stellen. Bijvoorbeeld, “Wat denken jullie dat er op de pizzasteen zit?” of “Waarom denken jullie dat we het moeten schoonmaken?”

  Beloon de Inspanning:
  Geef de kinderen een kleine beloning voor hun inspanningen, zoals een extra stukje pizza bij de volgende maaltijd. Het zal hen aanmoedigen om te helpen bij het schoonhouden van keukengerei.

  Het betrekken van kinderen bij huishoudelijke taken op een speelse manier kan niet alleen leuk zijn, maar het helpt hen ook belangrijke vaardigheden te leren.

 2. Avatar foto
  Опсуимолог zegt:

  – Я не получаю то, что хочу.
  – Не хватает мотивации на регулярные занятия.

  – Мои цели сбываются у других людей.

  Почему так, выясни у опсуимолога!

  Вбивай в поиск: “опсуимолог” и получи актуальные контакты.

  Ты же знаешь кто такой опсуимолог?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X