Eerste Bredase herdenking en viering afschaffing slavernij

BREDA – Breda herdenkt en viert dit jaar voor het eerst de afschaffing van de slavernij. Dat gebeurt op zaterdag 29 juni  vanaf 14.00 uur bij de Vredesduif aan het Groenendijkplein in Breda-Noord.

Sinds 2002 wordt de afschaffing hiervan op  1 juli in Amsterdam bij het Nationaal monument Slavernijverleden herdacht, sinds enkele jaren op het stadhuis in Rotterdam, vorig jaar voor het eerst in Tilburg en nu dan ook in Breda-Noord.

“Er is voor Breda-Noord gekozen, omdat hier de meeste mensen wonen met een Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse achtergrond”, aldus de organisatie. Bij de bijeenkomst spreken vier wijkbewoners over hun land van herkomst. Namens de gemeente spreekt wethouder Daan Quaars.

Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en de Nederlandse Antillen. In Suriname heet het de Dag der Vrijheden maar wordt ook wel Kettingsnijden Keti Kotti genoemd. Het is een Bevrijdingsfeest voor alle inwoners en niet alleen voor de nazaten van de slaaf gemaakten.

“Ook in Breda willen we samen de afschaffing van de slavernij herdenken en de vrijheid vieren”, aldus de initiatiefnemers, bestaande uit Kleurrijk Breda met  Antilliaanse, Surinaamse en Afrikaanse wortels en ondersteund door de Stichting Jara, Amnesty International, Zorgcentrum Raffy, Stichting Hart voor Breda-Noord, Augustinusparochie, Stichting Marokkaanse Jongeren  en het Mondiaal Centrum. Ook de wijkraad Breda-Noord is betrokken.

“Doelstelling is om stil te staan bij de slavernij toen, de afschaffing ervan, maar ook bij moderne vormen van slavernij zoals mijnwerkers die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken zoals in kolenmijnen in Bolivia, in de kledingindustrie in Bangladesh, stadionbouwers in Qatar, slavernij in Omar.”

Bron: https://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/287640/eerste-bredase-herdenking-en-viering-afschaffing-slavernij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X