Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij 2022 in Breda

“Eendrachtig werken aan een begripvolle samenleving”

Vrijdag 1 juli vieren we in Nederland Keti Koti: de verbroken ketenen. In Breda vieren en herdenken we voor de vierde keer de afschaffing van de slavernij. De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij Breda (HASB).

Herdenking Slavernij Verleden

Donderdagavond 30 juni vindt van 19.00 tot 21.00 uur de Herdenking in de Sint Antoniuskathedraal in de Sint Janstraat in Breda.

Inspirerende Sprekers

Er zullen meerdere inspirerende sprekers hun verhaal doen. Zoals Joyce Sylvester, de eerste vrouwelijke Surinaamse burgemeester in Nederland en auteur van de vorig jaar verschenen biografie Bent ú de Burgemeester?

De titel van haar boek is een vraag die Sylvester letterlijk hoorde van een man die niet kon geloven dat een zwarte vrouw burgemeester is. Met haar verhaal daagt ze uit om na te denken over onze vooroordelen.

Ook zal oud-nieuwslezeres en presentatrice (NOS) Noraly Beyer spreken. Zij ontving een culturele prijs voor haar actieve rol voor diversiteit in de media en reflecteert momenteel over de rol van De Nederlandsche Bank in het slavernijverleden.

De herdenking wordt gepresenteerd door Dave Ensberg, Landelijk Directeur en Bestuurder van hat Nationaal Jeugdfonds ‘Jantje Beton’, schreef het schrijversdebuut ‘Bezielde beschaving’. Paul Depla, burgemeester spreekt over het thema slavernij in relatie tot de stad en op welke manier de gemeente dit thema aanpakt. Jan Hopman, voorzitter van het HASB, staat stil bij waar het HASB voor staat.

Bekijk hier het programma

Keti Koti Viering 2022

Vrijdag 1 juli van 19.00 tot 21.00 uur vindt de Viering plaats bij de Vredesduif op het Groenedijkplein in Breda-Noord. Centraal staat het vieren afschaffing van de Slavernij en de vrijheid in 1863.

Philip Oronsaye (penningmeester HASB) presenteert de festiviteiten. Zeer interessant is de Antilliaanse dansgroep Los Norteños. De wortels van dit dansen vinden we terug in ons slavernijverleden. Dansend vinden ze hun weg naar de vrijheid. Alles vond plaats rondom het planten en oogsten van hun landbouwproducten. Steeds weer onder de brandende zon, maar met de typische Antilliaanse glimlach. Zie ook de typisch feestelijke danskleding.

Nadien volgt een toespraak door Bertrand Vokomapa en een toespraak over toekomstplannen HASB door Eric Heinze (secretaris).

De avond eindigt met het interculturele koor Bondeko van Len Vermeulen, de Surninaamse groep Lord Fender en Jan Prince en als laatst de Surinaamse verhalenverteller Roy Emanuels en de Indische dansgroep ‘Sekur Avy.

De entree is voor beide avonden gratis en bij de viering zijn versnaperingen te verkrijgen tegen een kleine vergoeding.

Voor informatie kunt u terecht bij het secretariaat HASB: secretariaat@hvasb.nl

Bekijk hier het programma
X